Kastenwagen? Kasten är tyska för låda och för dig som inte har full koll på gamla Folkabussar så är det alltså föregångaren till de moderna skåpbilarna VW Transporter. Hermans T2:a är från 1975 och har en fyrcylindrig boxermotor på hela 47 hästar och gjorde som ny 0-90 km/h på hiskeliga 20,5 sekunder.

Det första Herman gjorde med sin nyköpta buss var att tvätta hela bilen med koncentrerad Power clean för att få en matt lack (inget vi rekommenderar), Herman ångrade sig snabbt då skicket på bussen var för fint så han plockade fram sin polermaskin, Heavy cut compound och Polish & sealant. Ett antal timmar senare så glänste lacken igen.

Vad har du gjort mer än att polerat upp glansen i lacken?

När jag köpte den i våras av en gammal änka hade bilen stått i 7 år och var helt i originalutförande. Jag tog hem den på släp, plockade isär bromsoken fram och besiktigade bilen ett par dar senare. Efter det fick den stå på pallbockar i garaget en månad. Genast efter besiktning blev det beställt delar för sänkning, nya fälgar, insidan fick ny färg, vinylgolv, säng, bluetooth spelare, 12″-bas, takräcke, keps och en massa andra godsaker!

Som tur hade bilen teknikmässigt blivit toralrenoverad när de slutade köra med den för 7 år sedan. Plattan är rostfri, bromsarna nya och motorn går som en klocka! Bytte bara oljor och så var det att åka av.

“En veckas sjukledigt p.g.a. ryggproblem efter resan. Finns 1 cm fjäderväg fram så ryggen fick ta alla smällar.”

Varför har du Porsche-fälgar, ratt och till och med logon på kepsen?

Roligt att du frågar, du är en av kanske 100 som frågat. Någon har frågat om jag har det för att jag tror det är en Porsche eller för att jag vill ha en men inte har råd – haha. Nej, så är det inte, det är från gammalt. Alla som är lite mer insatta inom VW förstår det nog. Ferdinand Porsche, mannen bakom bubblan senare Porscharna förstås samt bussarna såklart. Börjar inte ha någon historielektion men nu fattar ni i alla fall lite varför. Kort fattat samma koncern och en kul grej.
 

Följer man dig på Instagram så ser det ut som det blev många mil i sommar?

Bilen har gått som en dröm! Var bl.a. och hälsade på gossarna på Arcticlean i Östersund. Blev 270 mil på 4 dar, 3 nätter sovandes i den och 300 liter soppa. En veckas sjukledigt p.g.a. ryggproblem efter resan. Finns 1cm fjäderväg fram så ryggen fick ta alla smällar.

 
Folk säger jag är galen, brukar svara att jag inte ångrar resan, men jag gör det inte igen – i alla fall inte själv fler gånger. Men nu är den i vinterdvala, blev totalt 700mil på 3 månader. Jag hann med någon enstaka utställning också.
 

Vilken är din favorit Arcticlean-produkt?

Booster! Det blir en grymt glansig yta som stöter bort vatten. Och färgen upplevs mycket mörkare, metallic syns även tydligare. På tävlingsbilen är den utmärkt för att hålla bilen ren under hela tävlingshelgen.

Herman Fleen

Herman kör inte bara runt i en folkabuss utan tävlar bland annat även i drifting. Besök hans Instagram-sida om du är nyfiken – instagram.com/smokeheartdrifting

Produkter HERMAN har använt…

129,00 kr exkl. moms 103,20 kr
129,00 kr exkl. moms 103,20 kr
199,00 kr exkl. moms 159,20 kr
199,00 kr exkl. moms 159,20 kr