Vi vet att det är väldigt många som oroar sig för att göra rent i motorutrymmet, vi skulle vilja påstå att vem som helst kan göra jobbet själv bara man har läst igenom den här guiden. Många nya bilar så är den mesta elektronik som är känslig skyddade i plastboxar och med kåpor så det är främst på äldre bilar som man bör vara extra försiktig. Se till att lokalisera luftintag, generator, databoxar, tändhattar och annan elektronik, vi rekommenderar att maskera dessa delar med hjälp av plast och maskeringstejp men man kan också vara väldigt försiktig när man spolar så man inte spolar rakt på med högt tryck utan håller sig på sidan om, vi har tvättat 1.000-tals med motorutrymmen genom åren och bara med försiktighet har vi aldrig råkat ut för några bekymmer.

Innan man sätter igång med maskeringen och tvätten så se till att motorn inte är för varm dels för din egen säkerhet men även för att inte kemet ska dunsta så snabbt.

Degreaser PRO

Degreaser PRO

När du har maskerat de delar du känner behöver skyddas lite extra så spraya på rikligt med Degreaser pro och låt den verka cirka 5-10 minuter, viktigt att Degreaser pro inte får börja torka in, märker du att det behövs så spraya på lite extra eller gå över på nästa steg.

Vid extremt smutsiga motorrum kan det vara lämpligt att använda pensel redan i detta steg, annars tar vi det i nästa.

Autoclean + wax

Autoclean + wax och pensling

Nästa steg är att spraya på en ganska starkt blandad Autoclean + wax direkt över Degreaser pro, vår bil var ganska smutsig så vi blandade 5% Autoclean + wax och resten vatten. Direkt när du har sprayat på kan du börja bearbeta smutsen med en pensel. Vid det här laget så har du löst upp den mesta av smutsen så det behövs sällan mycket kraft.

Avspolning

När det känns som att du fått lös all smuts så är det dags för avspolning, ställ in på det lägsta trycket på högtryckstvätten och spola av med lite avstånd så du inte får ett högt tryck direkt mot en känslig del. Har du inte så att du kan justera trycket så håll behörigt avstånd. När vi spolar så tänker vi även på vart dom känsliga delarna sitter håller ett vettigt avstånd, spola hela tiden med svepande rörelser och fixera aldrig strålen om du inte är säker på att du inte kan träffa något känsligt.

När du är klar med avspolningen så ta bort maskeringen, nu har du en ren motor förutom ett par detaljer (de maskerade känsliga delarna), dessa gör du enkelt rent för hand, vi sprayar oftast Autoclean + wax direkt i en mikrofiberduk (Multi purpose cloth) och torkar tills det blir rent.

Torkning

Eftersom vi tänker ge motorutrymmet ett skydd och vill undvika tork- och kalkfläckar efter tvätten så torkar vi torrt med en mikrofiberduk (Waffle weave cloth) och om möjligt tryckluft. Ett alternativ är att starta motorn och låta den gå varm för att påskynda torkningen.

Booster

Nu när motorutrymmet är rent och torrt så vill vi självklart skydda aluminium, plast och gummidetaljerna, du får dels en fin lyster, ytorna blir mer smutsavvisande och det blir lättare att tvätta vid nästa tillfälle. Vi väljer att använda Booster som har både rengörande och skyddande egenskaper, spraya direkt i en appliceringssvamp (Wax/polish pad). Booster är även perfekt till att avlägsna eventuella tork- eller kalkfläckar.

I vissa fall t.ex. på torra material kan det vara bra att använda antingen Vinyl & rubber polish, eller om man ska gå all in – Trim coat.

Produkter vi har använt…

  • Interiör & exteriör
149 kr exkl. moms 119,20 kr
  • Interiör & exteriör
  • BRA TILL DET MESTA