Vare sig du har köpt en gammal husvagn/husbil som du vill fixa i ordning inför sommarens turer eller har köpt en ny  kommer du att hitta många bra tips i den här artikeln. Vi går igenom allt från rengöring till skydd både in- och utvändigt.

På en äldre husvagn/husbil är det lätt att förstå vad man får ut av att göra en rekond men en ny husvagn/husbil som redan är fin? Där rekommenderar vi att man lägger ett lackskydd, husvagnen/husbilen kommer upplevas ännu finare men kommer även att vara många gånger lättare att hålla ren vilket kommer göra det roligare att tvätta och husvagnen/husbilen kommer bibehålla sitt värde i längden.

Det finns många medel på marknaden som är ”speciellt utvecklade”, särskilt till husvagnar, vi skulle vilja påstå att dessa oftast är samma produkter som till bilvård men med en annan etikett och oftast dyrare. Sen är det också så att det inte finns ett medel som fungerar till en viss typ av fordon utan det man ska ha koll på är vilket medel som löser vilken typ av smuts. När det kommer till husvagnar/husbilar är det speciellt en sak man ska vara försiktig med, runt fönster och dörrar finns tätningsmassa av typen betyl, asfaltslösare kan påverka gummilisterna negativt och man bör vara försiktig runt dessa. Försök att inte spraya direkt på gummilisterna och spola noggrant med vatten efteråt, alternativt så kan du spraya asfaltslösare i en microfiberduk och gnugga bort asfaltsprickar som är nära gummilisten.

Filmer på Youtube

Kika på filmerna nedan för att få information mer djupgående information både på en mossig och en ny husbil.

 Youtube.com/arcticlean

Grundläggande om olika avfettningar OCH SMUTS

alkalisk avfettning löser mossa och alger

Alkalisk avfettning

Med en alkalisk avfettning löser organisk smuts, som lera, flugor, mossa, fågelspillning och alger. Alkalisk avfettning är även den typ av produkt man använder för normalt underhåll när du redan har bra puts på vagnen och bara behöver spola av helgens smuts.

Rekommenderad produkt:

En asfaltslösare löser som namnet tyder asfalt men även salt och olja

Asfaltslösare

En asfaltslösare löser som namnet tyder asfalt men även salt och olja. Asfalt kan finnas oftast på bakstammen och en bra bit upp på sidorna av vagnen.

Rekommenderad produkt:

Metallpartiklar / flygrost

Metallpartiklar / flygrost

Metallpartiklar är vanligt förekommande på alla fordon, bromsdamm och partiklar från dubbdäck kan etsa sig fast i karossen och finns definitivt på fälgarna. Här använder man en fälgrengöring/flygrostborttagare alternativt en syra men det rekommenderar vi enbart om man har erfarenhet då syran kan vara aggressiv mot vissa material.

Rekommenderad produkt:

INSIDAN HUSVAGN/HUSBIL:

Rostfria bänkar

Vår Chrome polish innehåller inga slipmedel som många klassiska kromputser gör utan rengör på kemisk väg. Detta gör den väldigt lämplig för att rengöra rostfria ytor med, t.ex. diskbänken. Använd en mikrofiberduk för att gnugga upp glansen igen.

Invändigt städ

Här rekommenderar vi vårt superkoncentrat Interior clean, fungerar både till mjuka och hårda ytor. Allt från dammtork, till fläckar på tygklädseln och laminat. Utöver Interior clean så rekommenderar vi att man utrustar sig med Interiörborste PRO, Mulltisvampar och bilvårdspenslar i verktygsväg. Till golvet fungerar en vanlig golvmopp och du kan med fördel använda Interior clean även där.

Invändigt skydd

Efter städning går hårda ytor att skydda, dels för att det blir finare men även för att det ska bli lättare att hålla rent samt för att ge ytorna ett UV-skydd. Här är många gånger Interior dressing perfekt och produkten fungerar även exemplariskt för den dagliga städningen under resan. Om du har lädermöbler i vagnen så rekommenderar vi att skydda dom med Leather care.

Dålig lukt

Om din vagn lider av dålig lukt så är det främst en grundlig städning som gäller tillsammans med en rejäl vädring. Om det fortfarande luktar illa så kan man göra en Ozon-behandling som är extremt effektivt alternativt testa husmorstipset ättika i en skål.

Rekondtips - insidan
Rekondtips - utsidan

UTSIDAN HUSVAGN/HUSBIL:

Alger och mossa

Alger och mossa kan bita sig fast ordentligt men använder man rätt medel och metod är det sällan ett problem. Här är den en alkalisk avfettning den rätta vägen, vi rekommenderar Autoclean + wax som är ett superkoncentrat och blandas med vatten, spraya därpå de utsatta ytorna och tillsammans med en multisvamp eller en pensel så får du enkelt bort alger och mossa.

Kaross – tvätt

Som vi nämt tidigare ska man vara försiktig kring gummilister med asfaltslösare så vid en grundlig tvätt rekommenderar vi att man först tvättar med en alkalisk avfettning som Autoclean + wax och därefter så ser man över vilken typ av smuts som finns kvar. Har du mycket asfaltsprickar spraya på vår asfaltslösare Degreaser pro på de utsatta ställena, men är du i närheten av t.ex. ett fönster så var försiktig och använd en mikrofiberduk för att torka bort avfettningen istället för att riskera att blåsa in avfettningen i gummilisterna med högtryckstvätten. Efter rengöring med alkaliskt och asfaltslösare kan det fortfarande finnas en trafikfilm kvar på vagnen, då är det dags att gå på med ett vanligt schampoo och en tvättsvamp eller tvätthandske.

Egentligen är det tvätten av en husvagn/husbil väldigt snarlik tvätten av en vanlig bil, här är en artikel med många tips kring just tvätt > Kom igång med bilvård – tvätt

Kaross – polering/skydd

När du har gjort en grundlig tvätt av din vagn är det antingen dags för ett lackskydd eller polering beroende på vilket skick och vilken målbild du har. Här finns det många alternativ, allt från att lägga ett keramiskt lackskydd till ett enklare snabbvax, det vi i flesta fall rekommenderar är att ge vagnen en polering med Polish & sealant, då kommer lacken dels få sig ett rejält lyft men du får i samma steg ett skydd som håller över säsongen, skydden gör även att vagnen kommer bli lättare att hålla rent. 

Plast- och plåtdetaljer


Plastdetaljerna på din vagn är väldigt viktiga att hålla efter, här har vi ett keramiskt skydd, Trim coat som är just till plast, skyddet motverkar att plasten bleknar och skulle plasten redan vara blekt så kommer den med stor sannolikhet att bli som ny igen. Viktigt är att plasten är ren innan du behandlar med Trim coat.
Det finns många gånger plåtardetaljer i rostfritt på en husvagn/husbil, tvätta som vanligt och polera med Chrome polish blir den blank igen.

Fälgar och navkapslar

På fälgarna rekommenderar vi att du använder en fälg-/flygrostlösare, där har vi Fallout som är en ypperlig produkt med en färgindikator som färgas lila när den löser metallpartiklar (bromsdamm/flygrost). Fallout är väldigt enkel, spraya på, låt verka och vänta på att det färgas lila, vid behov så arbeta med en pensel och spola därefter av. Fälgar som levt ett tufft liv och väldigt ingrodda med smuts och bromsdamm så rekommenderar vi att använda Acid clean gel som är syrabaserad, väldigt effektiv men måste användas med försiktighet.

Gummilister


Gummilister behandlas och rengörs enklast med Interior dressing och en mikrofiberduk.

Fönster


Utsidan av fönstren blir oftast helt rena efter en vanlig tvätt men ibland kan man få störiga torkfläckar, använd Glass clean och en mikrofiberduk för att enkelt få ett streckfritt resultat, fungerar självklart även på insidan och till fönstren i huset. Vår Glass clean är som många av våra andra produkter ett superkoncentrat som du späder själv och räcker väldigt länge och blir betydligt billigare än vanlig fönsterputs.

Dekaler

Gamla dekaler kan vara väldigt svåra att få bort, sitter dom på lacken så var försiktig, många gånger så går de bra att värma med varmluftspistol och därefter dra bort dom försiktigt. När du fått bort dekalen så har du oftast limmet kvar, Glass clean, Surface prep eller Spot & gum remover löser ofta upp limmet och du kan därefter torka bort det med en trasa.

Tips under resan

Om du vet med dig att du kommer vilja tvätta av din husbil/husvagn under resan så packa med en flaska Autoclean + wax och en flaska med Wash & gloss shampoo. Du gör en enkel underhållstvätt genom att först applicera Autoclean + wax, spola av och sedan schamponera med en tvättsvamp-/handske. Perfekt för att bli av med vägdamm och få vagnen att glänsa på campingen.

BOOSTER

Om en fågel har varit i farten så spraya på lite Booster och torka med en mikrofiberduk (fågelspillning fräter), här rekommenderar vi att man städar bort så fort som möjligt.

  • SUPERKONCENTRAT!
  • 500ML / 5L
129 kr599 kr
  • SUPERKONCENTRAT!
  • 500ML / 5L
Glass clean

Det är väldigt störigt med fläckar på insidan av rutan när solen ligger lågt, ta en rast och torka snabbt rent rutan med Glass clean och en mikrofiberduk.

  • SKYDD/RENGÖRING
  • 500ML / 5L
INTERIOR DRESSING

Interior dressing är en skyddsprodukt med rengörande egenskaper. Perfekt om man snabbt vill torka rent lättare smuts. Lämnar en fräsch doft efter sig.

-15%
  • Fun to use!
618 kr 728 kr exkl. moms 494,40 kr
  • Fun to use!
FOAM LANCE + FOAM CLEAN

Om du har tillgång till en högtryckstvätt så är en Foam lance ett väldigt bra och framförallt roligt alternativ till underhållstvätt.

Produktpaket för husvagn/husbil

Det här produktpaketet är framtagen för husvagnar/husbilar. Vare sig du vill fortsätta hålla vagnen i toppskick eller om du vill rekonda en eftersatt vagn så hittar du produkterna du behöver i detta paket.

-15%
  • Artikel med tips & tricks
1.769 kr 2.082 kr exkl. moms 1.415,20 kr
  • Artikel med tips & tricks

Arcticlean – Magasin

Sugen på mer läsning om bildvård? Massor av intressanta artiklar och guider med allt från inspiration till handfasta tips. 

till arkivet